Lo Fardatxo i els Gegants

  El Correfoc

Any rere any, des de fa vint-i-sis anys es celebra el Correfoc de la Vila de Rasquera, el més antic de la comarca de la Ribera d’Ebre.

L’any passat varem celebrar i commemorar el 25è aniversari de la nostra bèstia més emblemàtica el Fardatxo de Rasquera, però no volem obviar l’esforç enorme que comporta mantenir tant anys consecutius aquesta tradició tant arrelada a les nostres terres i d’una repercussió popular tant gran.

El Correfoc de Rasquera ha sobreviscut durant vint-i-sis anys gràcies a l’esforç i col.laboració de persones, entitats i el mateix Ajuntament. És un dels actes més esperats per tots els convilatans i és un dels que rep més visitants d’arreu.

El nostre Correfoc s’ha convertit en un punt de referència pels diferents correfocs que es celebren a tota la nostra comarca i als pobles veïns, en la celebració ens acompanyen colles i bèsties des de fa molts anys. Se’ls proporciona el foc necessari per a la festa i després un sopar per a tots els participants i un petit record com a mostra de l’agraïment per la seva participació.

El nostre interès radica en poder mantenir aquesta tradició que de tant habitual i esperada s’ha convertit en un fet quotidià, però no deixa de ser un dels espectacles més antics i emblemàtics de la cultura catalana i del nostre ideari com a poble.

 

  Els Gegants i Nans

Des de fa molts anys els nans han sortit pels carrers de Rasquera animant la Festa Major. Als nans els acompanyen uns personatges més joves, els Gegants, tenen vint anys, els quals han anat a moltes trobades de gegants per tot Catalunya.

Aquesta actuació és atractiva pel fet que molts xiquets i xiquetes no han vist mai un nan o gegant.

Per Festes Majors hi ha una trobada de Gegants al poble, als quals els acompanyen els nans i grallers de cada colla gegantera.